Het b.akkerbrood zou er nooit gekomen zijn zonder

Het b.akkerbrood zou er nooit gekomen zijn zonder:

Werkgroep Grauwe Gors

Werkgroep Grauwe Gors inspireert overheden en organisaties tot meer doeltreffende maatregelen voor akkervogels. Ze zetten ook hun schouders onder de slinkende populatie Grauwe gors die leeft in open landbouwlandschappen. Via concrete beschermingsacties en samen met enkele landbouwers helpen ze de biodiversiteit een handje. Zo worden de stakkers van de akkers weer de helden van de velden!

Werkgroep Grauwe Gors

Werkgroep Grauwe Gors

Bakkerijschool Sint-Martinus

De leerlingen van de bakkerijschool in Herk-de-Stad engageerden zich om het KORTWEG NATUUR-meel uit te testen op bakkwaliteit. Dat lukte prima en de bakkerijschool ontwikkelde een lekker recept voor het b.akkerbrood.

bakkerijschool

Bakkerijschool Sint-Martinus

Limburgse Bakkers vzw.

In september 2009 brachten we ons verhaal bij de Limburgse bakkersbond. De bakkersbond vond het b.akkerbrood een goed concept en hielp ons met allerlei praktische zaken, zoals het vinden van een leverancier voor de broodzakken en de ouweltjes. Heel wat enthousiaste b.akkerbrood-bakkers van het eerste uur ontmoetten we op de vergaderingen van de Limburgse Bakkers.

Limburgse Bakkers vzw.

Vogelwerkgroep Fruitstreek

Een enthousiaste groep vogelliefhebbers gaan het jaar rond op zoek naar de akkervogels in Haspengouw. Dankzij hun speurwerk, kennis en ervaring weten we waar de akkervogels zitten en waar we ze kunnen helpen.

Vogelwerkgroep Fruitstreek

Vogelwerkgroep Fruitstreek

Haspengouwse landschapsbouwers

Land(schaps)bouwer Jos Piffet wilde in het najaar van 2008 wel proberen om baktarwe te telen. Hij zaaide enkele variëteiten in, en met succes. Dankzij zijn enthousiasme kwam er graan voor het b.akkerbrood én de natuur.
Wat begon als een proefproject, groeide 3 jaar later uit tot 17 hectare baktarwe voor het b.akkerbrood. Met liefde geteeld, ook voor de natuur en de akkervogels.

Enthousiaste bakkers

Nog voor het graan geoogst was, waren er al enkele ambachtelijk bakkers die helemaal achter het concept van een heerlijk eerlijk product stonden. Zij bakken met stielkennis een ambachtelijk product, laat het smaken! Voor de lijst met deelnemende bakkers, kijk in het menu ‘Waar te koop’.

Enthousiaste bakkers

Haspengouwse akkergemeenten

Sint-Truiden en Riemst adopteerden respectievelijk de veldleeuwerik en de grauwe gors als hun Limburgse Soort. Dankzij hun steun konden we met het b.akkerbrood aan de slag. Ook Bilzen deed een duit in het zakje met hun ‘plan leeuwerik’.

Haspengouwse akkergemeenten

SOLABIO

We hadden het verhaal niet kunnen starten zonder financiële middelen van het Europese project SOLABIO. Daarin kregen we de ruimte om ons idee uit te proberen.

SOLABIO

Provincie Limburg

De provincie Limburg steunde het b.akkerbrood in de opstart- en doorgroeifase met projectmiddelen.

provincie limburg

Provincie Limburg