Waarom b.akkerbrood
b.akkerbrood

van de akker en de vogel

Haspengouw is een landbouwstreek.
Wie Haspengouw zegt, denkt aan hoogstam-boomgaarden en beemden, aan groene akkers en wuivende graanvelden. Dat is al erg lang zo. In de akkergebieden is er door de eeuwen heen een bijzondere biodiversiteit ontstaan. Landbouwers, planten en dieren leefden harmonieus samen.

Door de opkomst van de landbouwmachines is er op de akker veel veranderd. Het oogsten ging bijvoorbeeld een stuk efficiënter en de velden werden groter. Hierdoor bleven er minder randjes en kantjes over voor de natuur. Daardoor werden akkervogels zoals grauwe gors en veldleeuwerik minder talrijk tot zelfs zeldzaam. Ken je de veldleeuwerik nog? Het vogeltje dat hoog boven de velden vrolijk tiereliert, dat is hem. Vroeger hoorde je hem overal in zo wat alle akkergebieden, nu heel wat minder.

b.akkerbrood

van de vogel en de landschapsbouwer

Maar het tij is aan het keren. Steeds meer landbouwers vinden dat de band tussen landbouw en natuur niet verloren mag gaan. Ze doen inspanningen om de natuur terug een kans te geven. Sommigen onder hen noemen zich zelfs al landschapsbouwer... in plaats van landbouwer.

Wie ’s zomers van knooppunt tot knooppunt fietst doorheen de akkers in zuidelijk Haspengouw heeft ze vast al gezien: de bloemrijke akkerranden, de grasstroken of de perceelsranden waar iets anders gebeurt dan op de rest van de akker. Sinds een aantal jaren kunnen landbouwers een rand van hun perceel, overblijvende hoekjes of zelfs een heel perceel inrichten op een manier dat de akkernatuur er baat bij heeft.

b.akkerbrood

Ook de landbouwers die graan voor het b.akkerbrood telen, zetten zich in voor de natuur op hun akkers. Het graan wordt zo geteeld dat ook de natuur op de akker een graantje meepikt. De landbouwers laten graanstroken staan die in de nazomer, herfst en winter - wanneer de velden anders kaal zijn - een veilige haven en een bron van voedsel voor heel wat diersoorten vormen. Ook typische akkerplanten, zoals korenbloem en klaproos, worden hier geen kopje kleiner gemaakt.

Foto's: RLH, Vildaphoto, Michel Maassen,
VLM en Dirk Ottenburghs
b.akkerbrood

van de landschapsbouwer en bakker

Het b.akkerbrood werd dus bedacht om het leven op de akker een duwtje in de rug te geven. Tegelijk is het brood ook een korte-ketenproduct: van akker tot bakker en alles wat daartussen zit, gebeurt op een zo kort mogelijke afstand. Hierdoor is het ook een CO2-vriendelijk brood: verre transporten komen er niet aan te pas. Bovendien wordt op die manier ook de lokale economie gesteund. Lokale landbouwers telen het graan en plaatselijke ambachtelijke bakkers verkopen het b.akkerbrood. Want enkel bij de ambachtelijk bakker kan je een b.akkerbrood kopen.

b.akkerbrood

ik, wij en de vogels

Als je een b.akkerbrood eet, eet je een ambachtelijk en (h)eerlijk Haspengouws broodje. Bovendien steun je de lokale economie, verklein je jouw ecologische voetafdruk en help je de biodiversiteit een handje. Smakelijk!