Het b.akkerbrood zou er nooit gekomen zijn zonder

onze bio-boeren

Sinds 2011 werken enkel bioboeren in Limburg samen voor de teelt van biologische granen, bedoelt voor consumptie. Bioboer Jos Declercq (Natlandhoeve) in St.-Truiden teelt o.a. tarwe en spelt voor verdere verwerking. Dit doet hij samen met bioboer Koen Meuwis. Rogge wordt dan weer geteeld door Frans Beckers uit Zutendaal. Jaarlijks wordt er gemiddeld een 10-tal ton Limburgse biograan geteeld.

Dorpermolen van Stevoort

Nadat het graan geoogst is, wordt het gemalen in de Dorpermolen van Stevoort (Hasselt). Deze watermolen wordt aangedreven door het water uit De Herk. De molen werd goedbevonden voor malen voor consumptie en bio-gecertificeerd. Vrijwilligers van de molenwerkgroep Zuid-Limburg staan in voor het malen van het KORTWEG NATUUR biomeel.

Meer info, klik hier

PIBO-campus vzw

Graan telen doe je met stielkennis, biologisch graan telen vraagt extra expertise. Om de enthousiaste bioboeren landbouwkundig te ondersteunen, konden we rekenen op de medewerking van PIBO-campus vzw. Zij begeleidde de landbouwers doorheen het teeltseizoen met teeltadvies rond onkruidbestrijding en namen geregeld stalen om de kwaliteit op te volgen.

PIBO-campus vzw

De Wroeter Dagcentrum

Voor de verdere verwerking van het meel werken we samen met De Wroeter, een Limburgs sociaal economiebedrijf. De medewerkers van de Wroeter, vaak met een mentale beperking, zorgen voor de verpakking van het biomeel in zakken van 2 kg en 5 kg. Het biomeel is te koop in de boerderijwinkel van de Wroeter en wordt in de bakkerij gebruikt voor het bakken van lekkere koekjes en brood.

De Wroeter Dagcentrum

Haspengouwse Vogelwerkgroepen

Een enthousiaste groep vogelliefhebbers van de Vogelwerkgroep Fruitstreek en de Grauwe Gorzenwerkgroep gaan het jaar rond op zoek naar de akkervogels in Haspengouw. Dankzij hun speurwerk, kennis en ervaring weten we waar de akkervogels zitten en waar we ze kunnen helpen. Een deel van de opbrengst van de verkoop van het biomeel wordt opnieuw geïnvesteerd in akkernatuur!

Haspengouwse Vogelwerkgroepen

Bio Zoekt Keten

Dankzij de financiële middelen van het Quick-Win fonds ‘bio zoekt keten’ konden we in 2012 'KORTWEG NATUUR gaat BIO' op poten zetten. Dit project van Bioforum Vlaanderen, i.s.m. Algemeen Boerensyndicaat en Boerenbond gaf ons de mogelijkheden om het biomeel op de markt te brengen. De huidige samenwerking verloopt verder zonder tussenkomst van projectmiddelen en is dus zelfbedruipend!

Bio Zoekt Keten

Provincie Limburg

De Provincie Limburg draagt de KORTWEG NATUUR samenwerking een warm hart toe. KORTWEG NATUUR past immers perfect in de Limburgse campagne ‘Limburg Klimaatneutraal’.

Provincie Limburg